Unreal Tournament Linux

Most következő rövid leírás azt akarja bemutatni, hogy amennyiben rendelkezünk Unreal Tournament CD-vel (vagy megfelelő image fileval amit tudunk mountolni), akkor hogyan tudjuk telepíteni Linux alá játékunkat.

Először is be kell szereznünk a linuxos telepítőt. Ezt nagyon sok helyről megtehetjük köztük én is felraktam ide egyet az írás alján található. Ezt a filet mentsük gépünk egy tetszőleges könyvtárába. Tegyük futtathatóvá (chmod 775), mountoljuk fel az UT CD-nket, vagy image filenkat, majd indítsuk el grafikus terminálból a linuxos telepítőt:

$ ./ut-install-goty-436.run

Ekkor kis töltés után elő fog ugrani egy Windows varázslókat idéző ablak. Itt alapvető telepítő útvonalakat kell beállítanunk, és hogy milyen támogatásokkal települjön. Többnyire az alapból bejelölt beállításokkal érdemes telepíteni, ha csak nincs különleges igényünk.

Next, next, next… és fel fog települni, másolódni a játék a megfelelő binárisokkal. Ezek után már csak indítanunk kell a játékot. Amennyiben nem került ki egy indító ikon (symlink) az asztalunkra, úgy a telepítéskor megadott könyvtárba (többnyire /usr/local/games/ut) kell keresnünk.

ut_linux_installer

A játék működéséhez esetlegesen finom beállításokat kell tennünk. Ilyen teszem azt a Windows mode, vagy az induló felbontás mérete. Ezeket a System/UnrealTournament.ini fileban tudjuk módosítani.

Akkor egy kis történet arról, ha nem megy a telepítés:

Hát igen, régi nagy szerelmem az Unreal Tournament. A céghez is behoztam a CD-t. És persze előbogarásztam a linuxos install filet is netről. Megdöbbenésemre viszont nem ment. Ott akadt el hogy „trap„.

[ ./ut-install-436.run
Verifying archive integrity…OK
Uncompressing Unreal Tournament version 436 Linux installtrap: usage: trap [-lp] [arg signal_spec …]

Közben persze egy régebbi sarge-s gépen is megnéztem ott nem akadt el a telepítő. Hmm mi lehet a gond hát jobban bele ástam magam. Na utána néztem a scriptben és neten, mi is ez a trap. És persze rá kellett döbbennem, hogy hát gond van. A trapnál nem túl helyesen van a szintaxis odajegyezve. Ennyivel kellett módosítani:

[ „$keep” = y ] || trap ‘cd /tmp; /bin/rm -rf $tmpdir; exit $res’ 1

Az az egyes a végéről hiányzik. Persze ezek után a crc is mást ad, ezért felrakom ide a javított verziót. Ez megy régebbi és újabb rendszereken is. Innen letölthető az installer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük