Virtuális filmtár: DVDPedia, Delicious Library

Otthoni felhasználók már régóta gyűjtik legális, illegális forrásokból a filmeket. Ezeket persze főleg nagyobb darabszám után, illik kategorizálni, hogy egyszerűbb legyen a megtalálásuk, és átláthatóbb legyen a filmes palettánk. A most bemutatásra kerülő két DVD/Film kategorizáló programhoz hasonlót se találtam még más platformokon. E két program igazából tudásilag minimálisan tér el egymástól, tehát külön külön nem mutatom be őket.

del dvdpedia

A következő elvet kell elképzelni. A program által egy virtuális polcunk van. Ezekre szépen egyesével fel tudjuk rakni a filmeket. Méghozzá úgy, hogy hozzáadáskor elegendő csupán egy kulcsszót megadnunk, amivel ő az összes ismert (sajnos magyar adatbázis nem szerepel a programban) filmes adatbázisból lekéri a kulcsszó alapját szóba jöhető filmeket. Mi ezek után a felsorolt listából a megfelelőt kiválaszthatjuk. Ekkor (attól függően melyik filmes oldal adatai alapján) minden adat beíródik filmünkről. Címe, kiadás éve, rendező, színészek, értékelés, leírás, sőt, még a média típusát is beállíthatjuk, így nem DVD filmek felvitele is lehetséges.

dvdpedia10

Természetesen a felvitelnek nem csak ez az egy módszere alkalmazható, felvihetünk teljesen manuálisan is, ezt azt jelenti, hogy semmilyen adatot nem kér le, mindent magunknak kell kitöltenünk a filmről, mint velejáró információkat. Ezen túl, és most tessék nagyon figyelni, iSight kameránkat használva, akár vonalkód szerint is lekérhetjük filmjeink velejáró adatait. Ez szerintem egy eléggé fontos, és hasznos dolog.

del1

Az így felvitt filmeket ezek után persze tetszés szerint, szövegesen is kilistázhatjuk, vagy a borítókat kitehetjük mozaik szerűen. Azt mondanom se kell, hogy így a rengeted adat között egyszerű, gyors kereséseket hajthatunk végre. A kereséseken túl pedig akár statisztikákat is készíthetünk. Milyen műfajú filmből mennyi van, milyen kiadótól van több filmünk stb.

dvdpedia5

A már fennlévő filmjeinket ezek után külön csoportosíthatjuk, így átláthatóbbá tehetjük mi, hol is van. A csoportosítások mellett persze egy alap csoportot kapunk, a Wish csoportot, ide rakhatjuk be „kívánságlistába” szánt filmeket.

A programok nagy előnye még a kölcsönzés támogatása. A Mac Os X rendszerben lévő Address Book kontaktjainkat egyből kiválaszthatjuk, hogy ki, mikor, meddig, mit vitt el tőlünk, ami akár egy iCal bejegyzést is csinálhat vagy még ezernyi módon figyelmeztethet minket, vagy akár e-mailben azt is aki elvitte.

Csak, hogy a FrontRow érzés is átragadhasson a programba, lehetőségünk van a filmjeink között a jól ismert CoverFlow hatás szerűen, teljes ablakos nézelődésre is.

dvdpedia4

Utolsóként pedig had szóljak az exportálási lehetőségekről. A meglévő kis filmes adatbázisunkat lehetőségünk van feltölteni .Mac illetve iPodunkra. Ezen felül lementhetjük speciális file formátumokba ezzel támogatva más rendszerbeli feldolgozását. Amit viszont ki kell emelnem az exportálásnál, az a web alapú oldalak generálása. A DVDPediához rengeteg féle téma érhető el (sőt sajátok készítésére is van mód), melyek szerint filmjeinket webalapon jeleníthetjük meg, így akár bárki számára elérhetővé téve azt.

Azt kell, hogy mondjam mindkét program kielégíti a felhasználók igényeit. Sajnos mindkettőért fizetnünk is kell, ha teljes verzióban szeretnénk használni. A DVDPedia itt, a Delicious Library itt érhető el.

Virtuális filmtár: DVDPedia, Delicious Library” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük