Új vétel: iPad 16GB Wifi

Bár már nyár óta birtokomban van egy 16GB-os Wifi-s iPad, mégsem írtam róla. Minden alma kedvelő már iszonyatosan sokat olvashatott erről a termékről. Persze más olvasni és más kézbe fogni. Nem kívánok részletes és kivesézős gondolatokba menni, csupán az általam fontosnak tartott gondolatokat megosztani veletek.

Kiknek kell?

Én személy szerint az iPad-et egy „olcsó”, luxusterméknek tekintem. Leginkább a régi mobil telefonhoz tudom hasonlítani. Ugyanis, régen is volt posta, volt asztali telefon mindenhol, és a dolgok működtek ahogy kell. A mobilok megjelenésével ugyan azt csináltuk. Divatosabban, egyszerűbben, és gyakrabban.

Számomra az iPad egy ugyan ilyen termék. Azokra a funkciókra amikre jó egy szép, divatos és elegáns dolog. Általa pedig gyakrabban használok bizonyos szolgáltatásokat.

Ahogy anno a technikai bemutató cikkemben írtam, az eszközt a családomnak teljesen ideális eszköznek tartom. Egy limitált konfigurációs képességekkel bíró, szép és intuitív eszköz, amit nehéz elrontani, viszont nagyon könnyű használni. Ez kell otthon.

Design

Kinek tetszik az iPad mostani kinézete, kinek nem. Személy szerint számomra nagyon szép. Mégis kettő negatívumba sikerült belefutnom személy szerint. Az első a súlya. A 0.68kg nagyon impozáns leírva, de fél kézben tartva hosszabb ideig, igen is fárasztó tud lenni. Tehát számomra nehezebb, mint ahogy számítottam rá.

A másik a kijelző koszolódása. Hihetetlenül tud mocskolódni a fényes fekete felület. Anyukám nem győzi törölgetni. Pedig ez ilyen. Törölgetni kell, nincs mese.

Amúgy a szerkezet tökéletes és szép véleményem szerint. Tokban van tartva amikor nincs használva, de nyomkodás közben semmi extra eszköz nem védi. Ennek ellenére nem karcolódik látványosan, nem kopik. Egyszerűen tartja a minőséget.

Funkciók

Gondolom mindenki számára sarkalatos pont az, hogy igazán mire is lehet használni az eszközt. Röviden mindenre és semmire.

Böngésző

A Safari szinte tökéletesen kielégíti a böngészési elvárásokat. A képernyő elég nagy ahhoz, hogy normális méretben lehessen böngészni, és a forgatási képességgel igazi futurisztikus élményt ad. Én szeretem használni és a család laikus tagjai is pillanatok alatt elsajátították a használatát. Azt persze hozzá kell tennem, hogy sajnos meglepően sok esetben találkozok hibával. Olyasmikre gondolok, amik funkcióban nem, csak esztétikailag rontják a böngészés örömét. Elcsúszó grafikai elemek, vagy gombok, amikre hiába kattintok semmi se történik.

Összességében viszont teljes mértékben használható és gyors böngésző, amivel teljes mértékben el lehet lenni órákon át is.

(Személy szerint magam sem éreztem a flash hiányát)

Email

Az Email kliens nagyon el van találva szerintem. A mi cégünknél, mint annyi más helyen is Microsoft Exchange servereken folyik a levelezés. Publikusan pedig csak a Webes interface érhető el. Az iPad gyakorlatilag mindenféle specifikáció nélkül képes volt azonnal ezen a webes elérésen keresztül az egész céges levezésemet, naptáramat, és kontaktjaimat integrálni. Ez valami szuper. Természetesen megy ez iCal, IMAP/POP3 és iDAV-al is, csak ugya ott, szépen mindent egyesével meg kell adogatni.

Maga a levelező használható, viszont nagyon hiányzik a 4.2-es iOS ban ígért pár új funkció, mint a szálankénti csoportosítás, az egységesített postafiók, vagy hogy az csatolt file-ket külső alkalmazásokkal is meg tudjuk nyitni.

Fotó

Az egyik leglátványosabban sikerült alkalmazás szerintem a fotónézegetés. Végre van hely ahhoz, hogy a kreatív tervezők kiélhessék vágyaikat a fénykép megjelenítést illetően. A képeket dobálni, nagyítani, kicsinyíteni olyan pofon egyszerűen lehet, hogy nincs az az ember, aki ne tátott szájjal nézné. Slideshow-k generálása és egyéb műveletek is pofon egyszerűen véghezvihetőek. A családom szempontjából az egyik legfontosabb dolog ez volt. Minden családi kép, album megtalálható rajta. Tag-elve, helységek, időpontok, arcok csoportosításával. El kell felejteni a mappákban manuálisan csoportosított képeket, ez a jövő.

Zene

Az iPhone esetében nagyon csinos az iPod funkció, oda is illik. Az iPad esetében viszont szerintem nem jön olyan jól ki. Széthúzták a felületet, de igazából a CoverFlow effekten kívül semmi más nem mutat rajta jobban. Persze zenét lehet rá tenni, és lejátszani. Ez az egyetlen alkalmazás, ami tud futni a háttérben is még a 4-es iOS előtt.

Minden esetre kell mert kell, de annyit tud amennyinek hangzik.

Videók

iPhone esetében örültem a videó lejátszásnak, de igen, iPad esetén van igazán értelme. Szépen visz mindent, minimális kezelőfelülettel, de pont azt tudja amit kell. A video lejátszás sajnos az a pont, ahol az Apple esetében a külcsín több mint a belbecs. Újra azonosulnia kell az embernek azzal, hogy csak speciális formátumokat játszik le az iPad, ahogy alapból a Mac Os X is. Sajnos a Video menüpont nem támogatja a NAS-ról vagy más távoli helyről való lejátszást sem, csak azon speciális tartalmakat játszik le, amit fel is töltöttünk rá.

Térkép

Én személy szerint nagy rabja vagyok a térképeknek, a helyzetmeghatározásnak, és az útvonaltervezésnek. Az iPad eléggé lenyűgöz ebben a tekintetben. A WIFI-s verzióban ugyanis nincs beépített GPS csak és kizárólag a 3G-s változatban. Ehhez képest is működik a Location Service. Méghozzá nem is akár hogyan. Sajnos a pontos technológiai leírás hiányzik arról, hogy a WIFI-s iPad, mi alapján és, hogy is tudja meghatározni azt, hogy hol is van.

Viszont bámulatos, hogy Debrecenben is a belvárosban majdnem pontosan be tudja lőni hol vagyok. Egy darabig azt hittük, hogy csatlakozott WIFI kapcsolat szükséges, és az így kapott IP alapján történik a helymeghatározás. Viszont ez megcáfolódott gyorsan. Ugyanis a városban bekapcsolt, de nem csatlakozott WIFI mellett, autóban ülve is tökéletesen tudta a WIFI hogy hol is vagyunk.

Ezen túl a térkép a Google Map-son alapul. Internet nélkül is képes cache-be letárolni a megnézegetett helyeket, így még akár offline mód is egész hasznos tud lenni saját tapasztalataim szerint. Sajnos korán sem egy igazi navigációs software.

Könyvek

Nagyon nagyon vártam a könyvek megjelenését. Maga az iBook nagyon szép. Viszont nem több száz vagy ezer könyv és dokumentumra találták ki. Mert szép az, hogy vizuálisan megjelenik a polcon egy dokumentum vagy könyv, de ez egészen addig jó, míg az ember 10-15 ilyennel rendelkezik. Utána már hiányzik a kategorizálás, keresés.

Maga a könyvek olvasása nagyszerű, kifinomult és elegáns. Igaz ez még most legalábbis a ePUB könyvekre. Mivel az új 4-es iOS-ben már PDF-eket is hozzáadhatunk az iBook-hoz, ezért kíváncsi leszek ott ez a hatás mennyire tud majd megmaradni.

Sajnos ePUB könyvekből nincs túl nagy felhozatal. Legalábbis magyar, ingyenes, és warez kategóriában nem. A magyart ha olyan lenne venném, de ahhoz, hogy elterjedjen a dolog kell a tartalom, méghozzá az ingyenes és a warez tartalom. Nincs mese, ez a reklám helye.

Keresés

Nem gondoltam volna, hogy a Mac-es Spotlight keresést ilyen jól átlehet vinni iPad-re, de lehetett. A kezdő képernyőn balra (vagy kétszer a HOME gombot megnyomva) bejön a keresés. Ez gyakorlatilag egy csík, amibe írva realtime kapjuk a találatokat. Na igen, és miben keres? MINDENBEN! Tényleg mindenben, levelek, dalszövegek, zenék, videók, dokumentumok, internetes előzmények, kontaktok, naptár. Tehát tényleg minden. A kilistázott találatokra pedig elég rákattintani és máris töltődik be.

AppStore és egyéb Alkalmazások

Természetesen az almás cég legnagyobb húzó ereje az eddig felsoroltakon túl maga az alkalmazásokat kínáló boltja. Hihetetlen mennyiségű alkalmazás megtalálható benne, és ezzel még mindig méterekkel előzi a konkurenseket.

Az alkalmazások kínálatának és böngészésének lehetősége pedig adott az iPadról is. Innen tudunk vásárolni és letölteni akármit. Zenét, videót, alkalmazást vagy könyvet. Tehát nem feltétlenül kell iTunes hozzá. Sőt amit iPadon vásároltunk meg, azt vissza is szinkronizálja az iTunessel az adott gépünkre is.

A frissítések szintén így működnek. Tehát nem szükségeltetik iTunes igazából sosem, csak a videók, zenék rátöltése érdekében és a rendszerfrissítés végett.

Üzemidő

Ha valami, kicsi, könnyű és sok mindenre jó akkor persze elég fontos az, hogy meddig bírja a használatot. Ebben az iPad megint nagyot lépett előre. Tíz órás aktív WIFI-s használatot ígér, de igazából ezt én sose teszteltem. Az biztos, hogy napi 1,5 órányi aktív használat mellett, elaltatva csak egy hétig is bírja. Félelmetes az, hogy alvó üzemmódban naponta 1%-ot csökken az akkumulátor töltöttségi szintje. Ez már igen is valami.

Virtuális billentyűzet

Az iPad méreteinek hála az iPhoneban megszokott (számomra egy BlackBerry-hez hasonlító) virtuális billentyűzet egy új generációját kapjuk a táblában. Egy normál méretű billentyűzetet kell elképzelni, nagy gombokkal, amik cserébe általában elfoglalják a képernyő felét. Nagyon jól használható viszont itt is az ékezetekért még mindig meg kell szenvednünk, és a hosszabb nyomva tartást igénylő módszerrel férhetünk csak ezekhez hozzá.

Számomra csak a számok hiánya volt zavaró. Ezekért minidig át kell váltanunk a másodlagos billentyűzetre. Ha egytől tízig a számok még helyet kaptak volna az elsődleges layout-on, az szerintem nagyban megkönnyítette volna mindenki életét.

Összegzés

Összességében az 500EUR-s árat megéri a készülék. Otthonra továbbra is ideális eszköznek tartom asztali gép és akár notebook helyett is. Korosabb családtagoknak ideális. Vírusoktól, lassulástól mentes, egyszerű és szép. Tudni kell mire jó, és ha az elvárásoknak megfelel, akkor nem kérdés hogy iPad kell.

Új vétel: iPad 16GB Wifi” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia!

    Végre egy leírás ami tényleg nem veszett el a részletekben. Igen, az általad nézett szempontokkal és
    tapasztalatokkal azonosulni tudtam.
    A leírásod felhasználó barát és érthető volt.
    Mi is gondolkodunk egy Ipad beszerzésén.
    Talán idén Jézuska szponzorálja :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük