Új Kategória: Fix.Tv

Egy nagyon régi tervem valósul most meg. Ehhez viszont vissza kell menni az időbe, méghozzá körülbelül 2004 elejére. Ekkoriban friss egyetemistaként, és linux mániákusként éltem fiatalos életemet. Mint Macintosh-t ismertem a platformot, de mint sokan, csak egy elszigetelt, és mindennel szemben álló dologként kezeltem. Anno devilkénél lógtam sokat, és ott persze lehetett fogni a Fix.Tv adásait. Így csöppentem bele az első I+ adásba. Innen vette pedig Macintosh korszakom kezdetét. Az adások nagyon emberközeliek, kicsit gagyik, de igazi szenvedélyes, vitázós, egymást lehülyézős stílusban folytak. Amik viszont nekem nagyon tetszettek, mert a sablonos unalmas technikai, semmit nem érő adásokból elegem volt már.

Mondhatni egyre függőbb lettem az adástól, mert maga a Macintosh világa is egyre jobban kezdett magával ragadni. Ismerőseim szerintem tudnának nyilatkozni, akkoriban szépen betáraztam minden estére egy-egy részt, majd meséltem mindenkinek az „élményeket”. :)

Hajdanán nagyon sok kritikát kapott a műsor, és nagyon sokan foglalkoztak vele. Én nem mennék bele melyik rész miben miért jó, vagy épp nem jó. Összességében nagyon jó bemutatást ad a Macintosh világába, ezért én még anno elkezdtem gyűjteni a részeket.

Ha a műsor történelmét akarnám felvázolni, akkor mindenképp 2004 februárjától kellene kezdenem, mert ekkor indult az „I+” nevű műsor. Egy próbálkozás volt ez igazán, mely egy Mac-es és egy PC-s csapattal akarta bemutatni a Macintosh világát, úgy hogy különböző próbákban összemérettetik a két csapat tudását, és ezzel a rendszereket. A műsorvezető pedig az egyes próbák nyerteseit egy almával jutalmazta.

Aztán az „I+” adás befejeződött, de mivel nagy igény volt rá, és viszonylag nagy tömeget megmozgatott, ezért később Macians néven újra indult. Lett saját weboldala, RSS szálakon lehetett offline adásokat elérni stb. Sajnos viszont a műsor színvonala egyre inkább csökkent, akkoriban kezdődött el, hogy mp4 formátumba kezdték közzétenni a műsorokat, amiből sok panasz volt, hogy nem bírta sok gép lejátszani normálisan. A lényeg viszont, hogy az egyedi emberek eltűntek és egyre inkább egy ilyen hírfelolvasós műsorrá vált. Ezért lanyhadt a nézettség is. Sajnos a végén már én se néztem, mert azokat a híreket magam is el-el olvastam amiket ők felolvastak és egymás között megbeszéltek.

Ezen információk tükrében is viszont úgy érzem a Fix.Tv ezen műsorai egy korszakot jelentettek sokak számára, és mivel az Apple egyre több emberhez eljut, és egyre több embert meghódít, szerintem fontos lenne ezen műsorokat elérhetővé tenni.

Hiába vártam, hogy bárki megtegye ezt a lépést, az illetékeseknek gondolom jobb dolguk is van. A közzétételi jogokkal kapcsolatba hiába próbáltam a Fix.TV-től, vagy mivel átadták a jogokat az Oszeres.com (most már mac-shop)-tól bármilyen reakciót kicsikarni, nem nagyon érdekeltem őket, se én se amit szeretnék. Így én belevágok. Mivel semmilyen anyagi feltételhez nem kötöm az anyagok elérését, szerintem nem is sok kárt okozhatok.

Az elképzelésem szerint minden hétköznap közzé fogok tenni egy részt a kezdetektől egész a végéig. Ezek a részek, ahogy megszokhattátok a blog weboldalán megtekinthetőek, le is tölthetőek. Hogy külön pikantériát adjak az egésznek, RSS szálon is elérhető lesz az összes adás, így elég csak iTunes-ba berakni a blog főoldalán, a bal felső (Xorp Podcast alatti) részen található új, Fix.TV I+ és Macians logo linkjét.

A régi I+ adások nekem csak wmv formátumba voltak meg, így külön köszönetet kell mondanom atkusznak aki időt, és energiát áldozott rám és a projektre, és újra kódolta ezeket a részeket is MP4 formátumra.

Remélem sokan vannak akik újranéznék, vagy esetleg végre megnéznék, mi és hogy is történt a hazai Mac-es társadalomban 2004 februártól egészen 2006 februárjáig.

Új Kategória: Fix.Tv” bejegyzéshez 11 hozzászólás

  1. Detto ugyanez volt a helyzet nalam is. Mivel mar hanyingerem volt a windowstol, es egy ideje mar linuxot hasznaltam, valahogy kepbe jott a mac. Semmit sem tudtam rola, es ratalaltam ezekre az adasokra. Shooby, Handras, kesobb Feat meg Tonyo vagtak is a dolgot, szal sok ertelmeset mondtak, meg persze az OSX felulete is megfogott (bar kit nem?!), kb olyan volt mint amikor az elso pcmet kaptam, es mindenre ment a wooow :)
    Ha nem lettek volna ezek a musorok valszinuleg nem mertem volna bevallalni egy ismeretlen rendszert…
    Meg most is sok ember tanulhat ezekbol az adasokbol ha van hozza turelme hogy vegignezegeti.

  2. :) Ezt most tenyleg komolyan kerdezed? Utolso elotti elotti bekezdesben kulon boldal kihuztam hogy minden hetkoznap kozze fogok tenni 1 reszt. Azota minden hetkoznap kozze tettem 1 reszt. :)

  3. Szia!

    Én is csak csatlakozni szeretnék a kköszönetnyilvánítók sorához. Nemrég fedeztem fel ezeket a műsorokat. De eddig csak kb 2 rész sikerült megnéznem. Hála neked, most bepótolhatom a lemaradást!

  4. Visszajelzés: blog • netman • sk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük