Hibakeresés kezdő Maceseknek

Egyre többen váltotok Macintoshra és a következő cikk talán hasznotokra lehet azokon a napokon, amikor a Macetek rakoncátlankodik.
Néha egyszerűen le lehet kezelni a problémákat, míg máskor tovább tart a folyamat és talán még fizetni is kell majd érte. A következő leírás néhány lehetséges hibajavító megoldást tartalmaz majd, de semmiképp sem helyettesíti a Macet ismerő szakembert. A hibakeresés érdemes a következő sorrendben elvégezni. Akkor csak hogy itt is meglegyen:

Újraindítás
Egy rendszer kikapcsolás/újraindítás gyakran megoldhatja a felmerült problémákat. Ez a legegyszerűbben elvégezhető dolog és éppen ezért érdemes rögtön ezzel kezdeni.

Beállítások (preferences) törlése
Amennyiben egy szoftver nem működne helyesen, a beállításokat tartalmazó dokumentum törlése segíthet. Ezeket egy központi helyen gyűjtötték össze (általában) a Library/Preferences mappán belül. A problémás szoftver beállítási dokumentumát érdemes a kukába helyezni és úgy letesztelni a szoftver újból. Ez a megoldás természetesen vissza fogja állítani az adott szoftver alapbeállításait, de remélhetőleg elhárítja majd a problémát is.

Karbantartás, gyorstárak törlése
Érdemes letölteni a Cocktail, vagy OnyX alkalmazásokat. Ezek képesek a Mac OS X operációs rendszerbe beépített karbantartó parancsokat manuálisan lefuttatni. Velük szintén elvégezhető a rendszer gyorstárainak (cache) ürítése is.

Disk Utility futtatása
Amennyiben az előző tippek egyike sem vált volna be érdemes leellenőrizni a rendszer indítólemezét. Ehhez helyezzétek a CD/DVD meghajtótokba a Mac OS X telepítő lemezét, majd indítsátok újra a gépet. Indulás közben tartsátok nyomva a „C” gombot, amely a behelyezett lemezről indítja majd el a rendszert. Természetesen meg fog jelenni a Mac OS X telepítő képernyő. Azonban annak futtatása helyett a felső menük egyikéből válasszátok ki a „Disk Utility” parancsot. Ezután a telepítő kilép és megjelenik a Disk Utility ablaka. A bal oldali listában jelöljétek ki az indítólemezt, majd kattintsatok a „Repair Disk” gombra.

PRAM reset
A számítógép hardveréhez szükséges szoftveres paramétereket a PRAM és NVRAM tárolja. Néha ezen memóriák törlése és gyári állapotba visszaállítása is segíthet. A folyamat a következő: indítsátok újra a Macintoshotokat, majd tartsátok nyomva az Option+Alma+P+R gombokat. Az indító hangot kettőször fogjátok hallani ezután, amikoris elengedhetitek a lenyomott billentyűket.

Disk Warrior futtatása
Amennyiben az előző tippek nem segítettek volna, a Macintoshnak nagyobb problémája lehet. A lemez gondot javítására fejlesztették ki a Disk Warrior nevű szoftvert (Intel Macen nem futtatható!). A csomag ára 80 USD. Használata roppantúl egyszerű és számos könytár szerkezeti hibát képes orvosolni. Használata előtt érdemes biztonsági másolatot készíteni a fontosabb adatokról, mert a folyamat bizony adatvesztéssel is járhat.
Link: http://www.alsoft.com/DiskWarrior/

Tech Tool Pro futtatása
A Micromat fejlesztette ki a Tech Tool Pro névre hallgató lemez javító/mentő szoftvert. Ára 100 USD. Mire képes a szoftver? Az adatok töredezettségmentesítésére, „elveszett” adatok előkerítésére, a rendszer biztonsági mentésére, stb. Használata nem annyira egyszerű és gyors, mint a Disk Warrior esetében, de talán ez megoldja majd a problémát, vagy vissza menti az elveszett adatot.
Link: Micromat oldala

Mac OS X újratelepítése
Ezt nem nagyon szokás Macintoshokon elvégezni, de ha minden más próbálkozás kudarccal végződött, talán ez segíteni fog. Érdemes a korábbi beállításokat meghagyva újratelepíteni a rendszert (Archive and Install), vagy ha az sem múködött akkor törölni az egész merevlemezt és arra újratelepíteni a friss Mac OS X-et.

Memória hibák
A Mac OS X operációs rendszer megjelenése óta megnőtt a szoftverek memória követelménye is. Amennyiben nemrég bővítettél memóriát a számítógépedben érdemes megkérni az eladót, hogy cserélje azt ki egy hasonló típusra, mert gyakran ilyenek is okozhatnak instabil működést.

Forrás: beszeljukmac.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük