Hírek a desktop-ra gDesklets segítségével

A Linuxozók körébe is kezd egyre inkább hódítani a szemet kápráztató, vizuális élményt nyújtó felhasználó programok. A konkabulátor óta tudjuk, hogy igen is van igény a desktopon lévő dinamikus információkra. Linuxon manapság kezd hódítani egy megoldás, ami egyszerűen, mégis széles körű információkat tud a képernyőnkre varázsolni. A közvetkező leírásban az olvasható ezt a rendszert, hogyan tudjuk üzembe helyezni saját Linux-os számítógépünkön.

Már többen is megkerestek, hogy szeretnék megtudni, hogy hogyan tudnák ők is az aktuális TV műsort (vagy egyéb más hírforrások fejléceit) az asztalra tenni valami hasonló módon, mint ahogy az alábbi képen látszik:

Hát lássuk:

A cucc elkészítését Ubuntu-n írom le (Dapper, Edgy, Feisty). Más disztrókkal is működik szerintem, mivel csak gDesklets kell hozzá. Próbálni kell.

Mivel az egész a gDesklets-re épül, fel kell telepíteni a használatához két csomagot:

# apt-get install gdesklets gdesklets-data

Ha ez kész, akkor töltsük le az általam itt-ott módosított SideCandy-RSS csomagot.

# wget /wp-images/uploads/gepek/gdesklet/sidecandy-rss_01.tar.bz2

A kátránylabdában levő könyvtárat másoljuk be a ~/.gdesklets/Displays könyvtárba. Ha nem lenne még .gdesklets könyvtárunk, akkor egyszer indítsuk el a gDesklets alkalmazást, és az létrehozza. Azért a ~/.gdesklets könyvtárba tesszük a cuccot, mert egyrészt ide egyszerűbb, másrészt nem szeretnénk, hogy egy gdesklets frissítés fejbeverje a cuccunkat.

Nos, ha ez kész, akkor indítsuk el a gDesklets-t. Az ún. gDesklets Shell „News/RSS Aggregators” menüpontjában látnunk kell a „SideCandy RSS 0.10”-et legalább egy példányban.

Ahogy a bekeretezett részben látszik, nekünk a ~/.gdesklets/<username>/… útvonalon levő cucc kell. Tegyünk ki belőle párat az asztalra, mert darabokból fogjuk összerakni.

Jobb klikk a bal felsőn -> „Configure desklet”. A „Behavior”-t állítsuk „Never slide”-ra. A „Borders”-t értelemszerűn. A transzparens háttérről a „gfx/bg/bg.png” hack gondoskodik.

Jöhet a következő. A „Behavior”-t itt is (és majd az összes többinél is) állítsuk „Never slide”-ra. A „Borders”-t értelemszerűen.

Harmadik elem.

Negyedik, és így tovább.

Hogy TV tartalom is legyen a stuffban, a tv.animare.hu oldal RSS szolgáltatását fogjuk használni. Érdemes regisztrálni az oldalon, mert ha tagok vagyunk, testreszabhatjuk azt, hogy mit lássunk a desktop-unkon való fejlécekre kattintáskor. Értelemszerűen. Csak egyszer kell bejelentkezni, a továbbiakban megjegyzi a beállításainkat, nem is kell vele foglalkozni. Most már több, mint egy (vagy kettő?) éve használom így, szépen működik. Válasszuk ki a felsorolt TV csatornák közül a szükségest, majd az RSS feed URL-jét másoljuk ki.

Keressük meg, hogy melyik desklet-ben akarjuk látni, „Configure desklet”, „RSS details”, másoljuk be az RSS feed URL-t, majd állítsuk be az értékeket.

Érdemes a betűméretet kicsire állítani, hogy minél több infó kiférjen. Nekem 1400×1050-ben a „7”-es méret jött be. Nyilván igény szerint. Meg a színezést is.

Állítsuk össze az egészet.

És elkészült. A többi desklet-et az első mintájára állítsuk be.

Hogy az egész cejg automatikusan elinduljon, készítsünk egy bejegyzést a gDesklets-re a „System -> Preferences -> Sessions”-ben a képen látható módon. Ezzel a rendszer indításakor automatikusan elindul az egész stuff. Ha nem akarjuk, hogy a gDesklets a tálcán figyeljen, akkor állítsuk be a gDesklets-et magát is. Ezután az indítása „csendben” történik.

A végeredmény valami ilyesmi lesz:

A szemfülesek észrevehették, hogy a stuff nem csak TV műsor megjelenítésére, hanem gyakorlatilag bármely RSS feed legutolsó fejlécének kihelyezésére is használható.

Jó szórakozást!

Forrás: HUP

Hírek a desktop-ra gDesklets segítségével” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük