Google Mobile?

Iparági bennfentesek és elemzők szerint a Google saját mobiltelefont fejleszt, amely olcsó lesz, és széles kijelzőjén jól lehet majd internetezni. Újságok és blogok jelentései szerint a keresőóriás több lehetséges gyártóval is tárgyalt az elmúlt hónapokban. Minderre a Google persze csak annyit mondott, hogy most még nincs mit mondania.

A keresőóriás ugyanakkor elismerte, hogy fontos számára a mobil iparág, igyekszik jó kapcsolatot kialakítani a vezető gyártókkal, folytatja a mobilos szoftverek fejlesztését, próbál innovatív szolgáltatásokat készíteni, és még sorolhatnánk. A Wall Street Journal azt írja, hogy a hannoveri Cebit kiállításon a Google munkatársai elismerték a készülő Google-mobil létezését, amely nem drága kütyü lesz, széles tömegeknek szánják.

Ilyen lenne a Google új mobilja?

Egy biztos: a Google termékeivel kapcsolatos pletykákat óvatosan kell kezelni. Évekkel ezelőtt még mindenki biztos volt benne, hogy a Google saját operációs rendszert készít, arról is volt szó, hogy saját számítógépet tervez, végül azonban a keresőóriás csak egy csomagba gyűjtötte össze ingyenes szoftvereit, hogy könnyebben telepíthetők legyenek.

Először 2006 decemberében röppent fel a hír, hogy a Google saját márkanevén dobna piacra mobilt. Az Observer ekkor azt írta, hogy az Orange nevű mobilszolgáltató dobná a piacra a Google készülékét. Ehhez képest január elején az Orange nem valódi Google-mobillal rukkolt elő, hanem csupán egy Google-szoftverekkel felszerelt Samsung készüléket mutatott be. (Az Ultra Edition 13.8 mobilban Gmail és Google Maps szoftverek vannak, plusz 3 megapixeles autófókuszos kamera, 1,8 megabites hsdpa-kapcsolat és microSD bővítőhely.)

Márciusban megjelent értesülések szerint azonban valódi Google-mobil ennél sokkal többet tud majd. A Gizmodo kütyüblog egy szabadalomból azt olvasta ki, hogy a készülék a tartózkodási helyünk alapján találja majd ki, hogy mire szeretnénk rákeresni. A szoftver megnézi a készülék földrajzi koordinátáit, kielemzi a korábbi üzeneteket és webkereséseket, és ez alapján megpróbálja kitalálni, hogy a felhasználó mit kereshet.

Saját véleményem szerint a Google HA piacra dob egy telefont, azt csak olyan formában teszi meg, ha ár/teljesítmény szempontjából verhetetlen dolgot tud alkotni. Rengeteg Google szolgáltatás létezik már, amit használnak. Ezeket egy telefonba zsúfolva akár újabb palettán népszerűsítheti a Google termékeket, mégis azt hiszem egy saját telefon helyett inkább minden más telefonba szeretnék magukat beleintegrálni. Lásd Apple iPhone.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük