iTunes Match Magyarországról

Sok esetben leírtam már, de a most bemutatandó szolgáltatásra is érvényes, hogy azt imádom az Apple-ben, hogy rátud ébreszteni arra, hogy szükségem van egy termékre vagy szolgáltatásra, habár előtte nem is sejtettem, hogy erre nekem valaha is szükségem lesz. Nincs ez másként az iTunes Match-el sem. Röviden bemutatom, hogy mi is ez, illetve azt, hogy Magyar állampolgárként, hogy lehet trükközve bár, de előfizetni rá.

Hagyományos zenetárolás

Ahhoz, hogy legyen összehasonlítási alapunk megpróbálom összeszedni, hogy hagyományos módon hogyan kezeljük a zenéinket.

Az első probléma a zenék beszerzése és ezáltal a minőségük. Legtöbb esetben töltögetik az emberek a zenét, és file alapon dobálják őket össze vissza. Ezáltal nincs garantált minőségű zenénk, és romlott minőségű anyagot kell hallgatnunk. Arról nem is beszélve, hogy ezek után keresgélhetjük, vagy külön energiával csoportosíthatjuk könyvtáranként a file-kat.

Sok esetben annyi zenét halmozunk így fel, hogy lehetetlen kezelni ennyi anyagot, a rengeteg file pedig rengeteg helyet foglal. Már pedig ha gyűjteményekről van szó, akkor az ember szereti azt biztonságban tartani. Rendszeres backup-ról pedig nagyon kevés otthoni felhasználó gondoskodik. Arról pedig nem is beszélve, hogy a mobil eszközök révén könnyen előfordulhat, hogy valamilyen zenét az egyik eszközünkön tárolunk, a másikat egy másikon. Szinkronizáció pedig körülményes és kevés esetben csinálja egy egyszerű felhasználó.

Ha már említettem a zenék minőségét, akkor külön kiemelném a zene számok adatait, borítóit, dalszövegeit, amik nagy mértékben hozzájárulnak a zenei élmény fokozásához.

Mit tud az iTunes Match

A rövid tömör választ le lehet ennyivel fedni: „Az iTunes Match az Apple felhő alapú zenei szolgáltatása”. Ez viszont körülbelül annyira helyes, mintha egy számítógépre azt mondanánk: „Egy elektronikai eszköz, amivel dolgozni lehet.”

Vegyük akkor kicsit részletesebben sorra, hogy mit is nyújt az iTunes Match. Először is ez egy szolgáltatás, aminek havi előfizetési díja van. Az éves díj 24.99$ és a cikk írásakor, csak az USA-ban érhető el.

Előfeltételek

A szolgáltatás megvásárlásához és használatához iTunes programra van szükség, és/vagy iOS eszközre.

    Mac OS X v10.6.8 or later
    Windows Vista or later
    iTunes 10.5.1 or later
    iOS 5 or later on iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S iPod touch (3rd and 4th generation), iPad, or iPad 2.

Ahhoz, hogy igényelni tudd ezt a szolgáltatást Amerikai Apple Store Account-al kell hogy rendelkezz. Amennyiben nem rendelkezel ilyennel, ez a régi írásom bemutatja, hogyan lehet. Viszont egy Amerikai Store account még nem elégséges. Ahhoz, hogy Amerikai bolt termékeit megvásárold már elég, de az iTunes Match kötelezően elvárja, hogy Amerikai hitelkártya legyen hozzá kötve.

Ez az a pont, ahol egy átlagos felhasználó megáll. Én is itt álltam nagyon sokáig.

Amerikai Pre-Paid Visa kártya

A megoldás egyszerű. Kell nekünk egy amerikai bank kártya. Ahelyett, hogy a bonyolult kártyaigényléssel bajlódnánk, egy előre feltöltött Visa kártyát kell rendelnünk.

Én a következő linket ajánlom, amivel sikerélményeim vannak:

http://www.buyfrompowerseller.com/itunes-match-without-credit-card/

A weboldal egyszerűen összefoglalja a kártya tulajdonságait. 50$-nyi összeggel lesz feltöltve. A kártyát újra feltölteni nem tudod, cserébe miután hozzá lesz rendelve egy kártya az összegeket a jól ismert iTunes Gift kártyákkal is lehet tölteni. A kártyát magát nem kapod meg, csupán egy email-t annak lényeges információival. Paypal fizetést is támogatnak, így gyakorlatilag 15-30 percen belül a kezedbe kerülhet a kulcs az iTunes Match-hez.

Aktiválása

Lépjünk be az iTunes-ba, majd az iTunes Store-ba. A jobb oldali menüben válasszuk ki az iTunes Match menüt, majd nyomjunk rá a gombra, hogy aktiválni szeretnénk azt.

Amennyiben amerikai account-unk van, illetve egy megfelelő amerikai kártyát már megadtunk a profilunkban, akkor az iTunes Match életre fog kelni.

Szinkronizáció

A vásárlást követően az iTunes Match három lépésen keresztül fog aktivizálódni. Első lépésként az iTunes program összegyűjti a zenéiddel kapcsolatos információkat és azt elküldi az Apple-nek.

Második lépésként az Apple az összegyűjtött információk alapján megpróbálja azonosítani a számaidat. Amennyiben egyezést (matching) talál, akkor jóváírja neked azt a számot az iTunes Musice Store-ban. Azaz LEGALIZÁLJA azokat a számokat! Külön fizetség nélkül!

Harmadik lépésként jön az, amikor a nem beazonosított számokat egyesével és teljes egészében feltölti az iCloud-ba. Tehát, amit nem tudott beazonosítani, azt is felhőben fogod tárolni, csak azt nem hivatalos úton, és garantált minőségben, hanem a Te saját kópiádat.

A feltöltés sokáig eltarthat, de eközben bármit csinálhatunk, vagy amennyiben kikapcsoljuk, akármikor folytathatja. A zenei gyűjteményünk nagyságától függően ez akár nagyon sok időt is igénybe vehet.

Limitációk

Természetesen az Apple esetében is vannak limitációk a zenei állományok esetében.

Amennyiben ERROR státuszú iCloud számot találunk, valószínűleg ezen követelményeknek nem felelt meg, habár az Apple ezen is dolgozik, hogy minél kevesebb ilyen forduljon elő.

iTunes Match használata

Az a jó, hogy az iTunes Match-et külön nem kell használni. Az iTunes Match zenei számokat tesz elérhetővé az iCloud-ból.

Innentől fogva két állapotban lehetnek a zenei állományaink. Lokálisan elérhető, az adott gépről, vagy lokálisan nem elérhető, viszont az iCloud-ban igen. Ezt fogja jelezni a kis felhőcske a számok mellett.

Ha az iCloud-ban elérhető az adott szám a lokális gépünkről letörölhetjük. Ezáltal rengeteg helyet szabadíthatunk fel. Amennyiben meg akarjuk hallgatni, és az adott eszköz rendelkezik internet kapcsolattal akármikor letölthetjük azt a számot. Ami viszont még jobb, anélkül is (streamelve) meghallgathatjuk, hogy le kellene töltenünk.

Természetesen az Accountunk több gép között is aktivizálható. Konkrétan 10 eszköz között. Ez azt jelenti, hogy, az iTunes Match által gépről-gépre haladva mindig garantált minőségben elérhetővé vállnak a zenéink!

iTunes Match és iOS

Ugyan ez igaz az iOS eszközökre. Ott a Settings / Music alatt kell bekapcsolnunk, hogy használni akarjuk az iTunes Match-et, pontosabban el akarjuk érni az iCloud zenei tartalmát is.

Természetesen iOS eszközzel is kihasználhatjuk, hogy lokálisan nem kell elérhetőnek kell lenni a zenei tartalomnak, amennyire iCloud-ban megtalálható. iOS esetében a zenék között meg fog jelenni
a kis felhő ikon. Az fogja reprezentálni azokat a számokat, amik lokálisan nem, csak iCloud-ból érhetőek el. Ezeket le tudjuk egyből játszani streamel-t formátumba. Vagy kiválaszthatjuk a letöltést, ilyenkor lokálisan letöltődik újra a szám az eszközünkre.

Amennyiben ezek után töröljük az eszközről a számot, akkor csak lokálisan töröljük. Újra felhős formában lesz a listánkban az az elem.

Video Bemutató

A következő videó az egész folyamatot és használatot bemutatja. Ha valakinek nem volt egyértelmű, akkor nézze meg a videót.

Összegzés

Számomra az Apple iCloud szolgáltatása maga a csoda. A zenéimet biztonságban és jó minőségbe tárolhatom, ráadásul a szürke importból származó számokat is legalizálhatom.

A gépek között szabadon felhasználhatom, anélkül, hogy bárhol gondoskodnom kellene a bacupokról. Szabadon törölhetem a lokális zenéket, ezzel is értékes tárterületet felszabadítva.

A legklasszabb viszont, hogy a mobil eszközeimen is akármikor elérhető az egész tartalom.

Mindezt úgy, hogy évente ~5500HuF körüli összeget kell fizetni. Sajnos most kicsit trükkös formában.

Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük