Helymeghatározás iPhone-ra

iPhone beépített GPS-el??? Nem egészen! Igazából a GSM-tornyok GPS adatait használja ki a Navizon nevű alkalmazás, mely már elérhető az Installer.App-ban. Bárhogyan is, a lényeg: működik! Gyors felhasználónév és jelszó készítés után (e@mail nem szükséges) már indítható is az ingyenes progi. Indítás után olyan 30 másodperc alatt beméri az aktuális pozíciót durván 100 méteres pontossággal, ami nem egy rossz érték. Ezután berakja a térképre a szélességi és hosszúsági fokot sok-sok tizedesjegyig.


gpsunknown.png

Hogyan működik? Néhány ember egy GPS-cuccal járja az országot és gyűjti a GSM-tornyok, illetve a Wifi elérési pontok (!!!) helyi adatait. Ezeket ők közkinccsé teszik a hálózat minden tagjának, így azok akik nem rendelkeznek GPS eszközzel is szimulálhatnak egy virtuális GPS-hálózatot ezen adatok alapján. Ezért is hívják p2p helymeghatározásnak. Durván 100 méter körüli pontossággal működik, de még mindig jobb, mint az a helymeghatározási képesség, amit az iPhone hivatalosan kínál (0). Ráadásul ingyen van. Elvileg (ahogy pár sorral korábban olvasható volt) Wifi elérési pontok adatait is felhasználhatja.

És ez még ugye csak az 1.0-ás változat, lehet még fejlődni. A nagy kérdés az, hogy ez a funkció vajon miért nem volt beépítve az iPhone-ba alapból?! Hajrá Navizon!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük