Az Akkumulátorok ideje lejárt

Mindig kételkedve olvasom azokat a híreket, amelyek arról szólnak, hogy messze távol olyan technológiát fedeztek fel amely meg fogja változtatni a világot. Az akkumulátor témában is voltak már ilyen nagy sztár hírek nemrég én is írtam róla, hogy egy új technológia segítségével hogyan fogják napokra növelni egyes készülékek élettartamát. Most erre is rákontrázni látszik ez a hír.

piezo

A mobiltelefonok vagy MP3 lejátszók bedöglött akkumulátoraira hamarosan már csupán nosztalgiából emlékezünk vissza, a jövő ugyanis egy olyan megoldás felé mutat, amely egyszerre biztosítja minden szerkentyűnk és kütyünk működését.

Zhong Lin Wang és kollégái az Atlantában található Georgiai Technológiai Intézetben olyan fonalat készítettek nanocsövekből, amelyek elektromos töltést generálnak, amikor egymáshoz dörzsölődnek. Az ebből az anyagból készített ruha, cipő vagy akár biológiai implantátum, alkalmas lehet arra, hogy önmagát lássa el elektromos energiával.

A technológia a piezoelektromos kristályok alkalmazására épül, amelyekben nyújtás, hajlítás, vagy összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik, illetve elektromos feszültség hatására alakváltozás jön létre. Egyelőre azonban nem ünneplünk premiert. Az eddig leghosszabb prototípus szál is csupán „néhány” kristályból állt össze.

A nanogenerátorok a cinkoxid nanocsövek félvezető-képességét használják ki. Az emberi hajszálnál 1000-szer vékonyabb nanocsöveket párokba rendezik, és az egyiket arannyal vonják, amely ezután elektródaként funkcionál. Ahogy a ruha viselője megmozdul, a csövek a mechanikai mozgást elektromossággá alakítják.

chargingfibres

„Számításaink szerint 80 milliwattot tudunk így megtermelni négyzetméterenként, ami elegendő egy iPod vagy mobiltelefon akkumulátorának töltésére.” A kutató szerint a találmányt a túrázók és a katonák fogják használni leginkább. A feltaláló csapatnak már csak azt kell kitalálnia, hogyan élje túl a spéci ruhadarab a mosást.

Jobban utána nézve ez is forradalmi felfedezés, ami valóban megválthatná a világot, de hogy tömegtermékként földi halandónak megvásárolható termék lehet e belőle, és persze mikor, ez jó kérdés. Mert ugye ebben a mai világban nem elég a jó ötlet, azt piacra is kell vinni, és akkor még nem is említettük meg a konkurenciát… Hisz ha nem lennének gyarló emberek talán már rég elfelejthettük volna a benzinhajtású autókat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük