A legvékonyabb: MacBook Air

A MacWorld 2008 keretein belül, annyi pletyka és kiszivárgott információ után, most végre hivatalosan is bemutatásra került, MacBook Air néven az Apple „A Világ legvékonyabb notebookja” néven emlegett terméke.

mbair

A PowerBookok és iBookok eltünése után az Inteles termékeknél már nem létezett az ultra-portage (értsd: 12″ körüli képátmérőjű, könnyű, kis méretű) kategória. A MacBook-ok sajnos az iBookokat váltották le, és a nagy közönség egy elegáns megjelenésű, de azért technikailag erős gépre vártak volna, kis méretbe zárva.

A most megjelent új Air (levegő) termékcsalád inkább a könnyedségre, vékonyságra lett kihegyezve mint a kis területi méretre. Ez már csak a megmaradt 13,3″-os kijelzőből is látszik. A gép „teste” 0,4 – 1,94 cm-ig változik (könnycsepp alakú), ami nagyon kecsessé teszi az amúgy alumínium gépet. Súlya 1,36kg, ami valóban Air kategóriának számít már, mégis csendben hozzá tenném, hogy ennél könnyebb, és vékonyabb gépek is léteznek már más gyártóknál, csak nem kaptak túl nagy publicitást, és a várt sikerek is elmaradtak.

A gép teljesítménye kifejezetten nem kiemelhető, de egy ilyen típusú masinánál sokkal fontosabb az üzemidő, és súly, mint a gyorsaság és terhelhetőség. Alap kivitelben egy 1,6GHz Core2-es processzor hajtja meg a 2GB (nem bővíthető) RAM-al ellátott 80GB-os (1,8″-es méretű) háttértárolós gépet. Természetesen az erősebb modellt is lehet választani amiben már 1,8GHs-es processzor és a régóta emlegetett SSD (memória alapú) háttértároló található meg.

macbookairhands

Jó néhány új megoldás is jelentkezik a gép keltette minimális kivitelezés miatt. Összesen három (plusz a speciális MagSafe csatlakozó) port található rajta, ami viszont lenyíló port-oldalon vehető igénybe. Itt egy darab USB 2.0 egy darab Micro-DVI és egy analóg hangkimenet található meg.

Ezen túl persze minden féle modern vezeték nélküli kommunikációs lehetősségel el van látva a termék, úgy mint a Wireless n-es szabványt is ismerő Airport Extreme és – Bluetooth 2.1+EDR adapterekkel.

A billentyűzete a fekete MacBook stylet veszi át, azt viszont felruházza a Pro család hátsó megvilágítású lehetőségével is.

mbair_touch

Újdonságként érinthet mindenkit, bár régebben a szabvány bejegyzésekor már ismerté vállt a multitouch képességekkel felruházott touch pad, amit szintén a MacBook Air-ban mutattak be először hivatalosan. Ez által legalább tíz féle különböző művelet hajtható végre egyéb gombok, vagy softwares kiegészítések nélkül.

Mivel a MacBook Air-be már lehetetlen lett volna belepréselni optikai meghajtót (amire valóban nem feltétlenül van szükség egy ilyen kategóriájú gépben), ezért nem is rendelkezik beépített optikai meghajtóval, viszont külső csatlakoztatható hozzá, természetesen felár ellenében, ahogy azt az Apple-től megszokhattuk.

Annak se feltétlenül kell megijednie, aki nem szeretne ilyen termékbe beruházni, egy valóban ötletes softwares megoldás révén, amit Remote Disc-nek nevez az Apple, lehetőségünk van más gépek optikai meghajtóját használni.

Ahogy megszokhattuk már az iPodok és iPhonek kapcsán a MacBook Air-ba se hozzáférhető az akkumulátor, aminek 5 órás időt szavatol a cég. A gépet magát pedig egy 45W-os speciális csatlakozós MagSafe töltő látja el.

Akkor a fent említett dolgok röividen összefoglalva:

Specifikációk:

    – MacBook Air tömege: 1,36 kg.
    – mérete: 22,7 x 32,5 cm.
    – magassága 0,4 – 1,94 cm-ig változik (könnycsepp alakú)

Alapkiépítésben:

    – 1,6 GHz-es Intel Core 2 Duo processzor, 2MB-os másodlagos gyorsítótárral
    – 800 MHz-es rendszer busz
    – 80 GB-os merevlemez (4200 RPM)
    – 2GB memória (valószínű alaplapi)
    – 13.3 collos LED megvilágítású, fényes (glossy) kijelző, 1280 x 800 pixeles felbontás
    – Intel GMA X3100 grafikus egység
    – teljes méretű, háttérvilágításos billentyűzet
    – több ujatt érzékelő, különböző gesztusokat felismerő érintőpanel
    – beépített iSight videó kamera

    – AirPort Extreme 802.11n vezeték nélküli hálózati egység (802.11a/b/g kompatibilis)
    – Bluetooth 2.1+EDR
    – 1 db USB 2.0 csatlakozási lehetőség (lenyitható konzolban)
    – Micro-DVI videó kimenet
    – beépített monó hangszóró
    – beépített mikrofon
    – analóg hangkimenet (mini jack)

    – 5 órás akku (felhasználó által nem hozzáférhető)
    – 45 Watt-os MagSafe csatlakozású tápegység
    – alumínium ház
    – nincs benne optikai meghajtó, de külőn megvásárolható hozzá
    – Remote Disc

    – Mac OS X 10.5 Leopard
    – Front Row
    – Photo Booth
    – iLife csomag (iTunes, iPhoto – fotó rendszerező, iMovie – videó szerkesztő, iDVD – DVD szerkesztő, iWeb – web szerkesztő, GarageBand – zeneszerkesztő)

    – 1799 USD (1,6 GHz Core 2 Duo/2GB RAM/80GB HD/Wi-Fi/Bluetooth)
    – 3098 USD (1,8 GHz Core 2 Duo/2GB RAM/64GB SSD/Wi-Fi/Bluetooth)

Rendelhető opcionális tételek:

    – külső, USB alapú Ethernet csatlakozó egység (29 USD)
    – 1,8 GHz-es Intel Core 2 Duo processzor
    – 64 GB-os SSD tároló, ami jelentősen gyorsabb mint a merevlemezek (999 USD)
    – A USB Ethernet adatper (29 USD)
    – SuperDrive: külső DVD és CD író/olvasó egység (99 USD)

macbook air

Saját megítélésem szerint a gép nagyon szép lett, és technikailag is kielégíti az ultra-könnyű kategóriában megkívánt dolgokat (talán a talán a kijelzője lehetett volna kisebb), viszont amiért fel se merül bennem a vásárlás az az ár. Egyszerűen az Apple nagyon felértékeli e gép valódi értékét. Számomra, és mások számára is akkor lehetne ez a gép versenyképes, ha a hasonlóan kicsi MacBook számítógép ára közelében lenne. Most viszont gyakorlatilag a legdrágább kiszerelésű (nagyobb teljesítményű gép) drágább, mint a legerősebb notebooknak számító MacBook Pro 17″.

A MacBook Air hivatalos oldala elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük